NL FR EN
www.belgium.be

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG)

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis omvatten verschillende befaamde musea die in Brussel gevestigd zijn. Het gaat meer bepaald om het Museum van Kunst & Geschiedenis, het Muziekinstrumentenmuseum, de Musea van het Verre Oosten en de Hallepoort. Zij herbergen een van de grootste en meest verscheiden kunstcollecties van België.

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis organiseren regelmatig prestigieuze tentoonstellingen over diverse historische en kunsthistorische onderwerpen.

 Museum van Kunst & Geschiedenis

Een reis door de geschiedenis en rond de wereld. Van prehistorie tot art nouveau: laat u verrassen door mooiste en meest unieke stukken die de mensheid heeft voortgebracht.

Nationale archeologie illustreert de ononderbroken ontwikkeling van de artisanale productie in onze streken, vanaf de prehistorie over de Gallo-Romeinen tot de Merovingische periode. Daarnaast geeft zij een beeld van het hedendaagse archeologisch onderzoek.

Oudheid (Nabije Oosten, Egypte, Griekenland en Rome) herinnert ons aan de bakermat van onze Westerse beschaving. De Egyptische mummies, de Griekse vazen, de maquette van Rome, een voorstelling van de stad in de 4de eeuw, maken indruk op jong en oud.

Niet-Europese beschavingen confronteert de bezoeker met de verschillende wereldculturen door de eeuwen heen. Bijna alle delen van de wereld komen er aan bod: Amerika (van Alaska in het noorden tot Vuurland in het zuiden), de Kunst uit de islamitische wereld (van Spanje tot India), Zuid-Oost Azië (van Cambodja, Thailand en Myanmar (Birma) over Vietnam en Laos naar de onmetelijke archipel Indonesië), Tibet en Nepal, India, Pakistan, Afghanistan, Sri Lanka, China, Japan, Koreo, Oceanië (met opmerkelijke, indrukwekkende stukken van het Paaseiland).

Europese sierkunsten van de Middeleeuwen tot de 20ste eeuw omvat beeldhouwwerken, meubels, wandtapijten, textiel, kostuums, kant, ceramiek, metaal, glas, koetsen, film en fotografie... Deze stukken zijn meer dan alleen maar mooi: ze scheppen ook een tijdsbeeld en illustreren verschillende evoluties binnen de maatschappij. Ook de schitterende «Schatkamer» maakt deel uit van deze afdeling. In deze ruimtes worden meesterwerken van de Romaanse en Maaslandse kunst tentoongesteld. Het circuit "Gotiek-Renaissance-Barok" verdient speciale aandacht. Het omvat onder andere prachtige wandtapijten en retabels. De Art Nouveau en Art Deco zaal met het volledig gerestaureerde authentieke winkelinterieur van de Brusselse boetiek Wolfers Frères zoals de art-nouveauarchitect Victor Horta dat in 1912 had ontworpen. Het «Hartenmuseum» is een curiosum: deze zaal bevat uitsluitend hartvormige voorwerpen. Het is de verzameling van de cardioloog Noubar Boyadjian.

In het Museum voor Kunst & Geschiedenis vindt elk jaar een bijzondere tentoonstelling plaats in het «Museum voor Blinden». Blinde en slechtziende bezoekers kunnen er al tastend kunstvoorwerpen ontdekken.

Muziekinstrumentenmuseum (MIM)

Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) is sinds juni 2000 ondergebracht in het voormalige warenhuis «Old England», een ontwerp van de architect Saintenoy. In dit prachtige Art Nouveau gebouw worden meer dan 9000 instrumenten uit alle windstreken en uit alle tijden bewaard. Het museum breekt met de traditie van het museum als «heilige bewaarplaats» van voorwerpen uit het verleden. Het wil een muziekcentrum zijn en dankzij nieuwe media het geheel van de verzamelingen verlevendigen.

Hallepoort

De Hallepoort is een feeëriek monument van meer dan 600 jaar oud en de opvallendste getuige van het middeleeuwse verleden van de stad Brussel. De Hallepoort herbergt een prachtige collectie kunstwerken en vele didactische hulpmiddelen rond de geschiedenis van de Brusselse omwallingen en de stedelijke ambachtsgilden.

Musea van het Verre Oosten

Het Chinees paviljoen en de Japanse toren werden gebouwd op initiatief van Leopold II. Het zijn unieke getuigen van de toenmalige fascinatie voor het exotisme. De gebouwen van de Musea van het Verre Oosten dateren uit het begin van de 20ste eeuw. Ondanks regelmatige onderhoudswerken in de loop van vorige eeuw, werden in oktober 2013 verscheidene problemen opgemerkt. De veiligheid van bezoekers en personeel kon niet langer verzekerd worden. Enkele topstukken uit de collectie Chinees exportporselein werden tentoongesteld in de China-zalen van het Museum Kunst & Geschiedenis.

Paviljoen der menselijke driften

Het Horta-Lambeaux paviljoen of paviljoen der menselijke driften is een bescheiden gebouwtje naar een ontwerp van Victor Horta. Het staat in het Jubelpark en is enkel open tijdens de zomertijd. U kunt er het bekende reliëf der menselijke driften van Jef Lambeaux bewonderen dat destijds heel wat opschudding veroorzaakte.

contactgegevens

Musea voor Kunst & Geschiedenis
Jubelpark 10 
B-1000 Brussel 
  +32 (0)2 741 73 31
  info@kmkg.be

Hallepoort
Zuidlaan 150
B-1000 Brussel
  +32 (0)2 534 15 18
  hallepoort@kmkg.be

Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Hofberg 2
B-1000 Brussel
  +32 (0)2 545 01 30
  - info@mim.be

lees meer

Agenda: conferenties, colloquia en tentoonstellingen
Vacatures

In 2017 was het Instituut onderwerp van een ‘Peer Review’.  U vindt een samenvatting van deze evaluatie in de ‘Management Summary‘.