Om het milieu te beschermen worden steeds strengere reglementeringen toegepast en de bedrijven zijn verplicht aan die eisen te voldoen.
Om te controleren of een bedrijf wel in orde is met deze geregionaliseerde reglementering werd er een onderzoek gefinancierd door de Diensten van de Eerste Minister, Federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden, teneinde een geschikt hulpmiddel te laten opstellen door een team van wetenschappers in nauwe samenwerking met de betrokken sector.
Door dit referentiewerk te gebruiken kunnen de bedrijven zelf controle uitoefenen op de productie van voedingsmiddelen en op de afvalproductie en de milieuhinder die daarmee gepaard gaan.
Het werk bestaat uit 3 delen:
Het auditschema omvat twee delen: een eerste deel dat de juridische aspecten inzake milieu behandelt en een tweede deel dat de impact van het bedrijf op de verschillende aspecten van het milieu belicht. Worden met name behandeld : het onderzoek inzake de milieu- en de stedenbouwvergunningen, het waterverbruik, het lozen van afvalwater, de productie van zwaar afval en van gevaarlijke producten, de bescherming tegen luchtverontreiniging en de controle van de geluidsoverlast door het bedrijf.
Door deze handleiding te gebruiken krijgen verantwoordelijken van kleine en middelgrote voedingsmiddelenbedrijven zicht op hun sterke en zwakke punten en kunnen ze doelstellingen formuleren teneinde aanpassingen te doen indien nodig. Dankzij een update van de reglementering in de vorm van een aanvulling zal de gebruiker regelmatig op de hoogte gehouden worden van de laatst gepubliceerde besluiten m.b.t. de behandelde onderwerpen.
Dit project werd gesubsidieerd in het kader van het 'Plan voor wetenschappelijke ondersteuning van een beleid gericht op duurzame ontwikkeling' - Programma 'Wetenschappelijke ondersteuning van het prenormatief onderzoek in de voedingssector in het kader van een duurzame ontwikkeling'.