NL FR EN
www.belgium.be

Gender mainstreaming en gelijke kansen

Aan de hand van verschillende internationale en nationale tools wordt getracht beleidsmaatregelen aan te nemen die zowel de niet-discriminatie tussen vrouwen en mannen, meer bepaald gender mainstreaming, als de gelijkheid tussen vrouwen en mannen in de hand werken. Die beide termen dekken verschillende concepten. De eerste term gaat om preventie, de tweede om correctie.

Gender mainstreaming is immers een strategie die ernaar streeft de gelijkheid tussen vrouwen en mannen in onze maatschappij te versterken, door de genderdimensie, zijnde de sociologische voorstelling die sommigen hebben over rollen en gedragingen die geacht worden te zijn verbonden aan een bepaalde sekse, in de beleidsmaatregelen in te passen. Daartoe onderzoeken de actoren die bij de definitie, de uitvoering en de evaluatie ervan zijn betrokken, hoe het staat met de situatie van vrouwen en mannen. Hierbij worden eventuele ongelijkheden tussen de seksen geïdentificeerd en gezocht naar oplossingen om die te verminderen of weg te werken. Gender mainstreaming heeft ook betrekking op de volledige beleidscyclus, vanaf de voorbereiding tot de evaluatie ervan.

De huidige federale regering heeft in een voor de volledige legislatuur geldend federaal plan maatregelen ter zake genomen. In het kader daarvan hebben alle ministers en staatssecretarissen een aantal aan te gane verbintenissen moeten formuleren. Voor het departement Wetenschapsbeleid zijn er vijf verbintenissen afgesproken, waarvan er twee nauw verweven zijn met musea, documentatiecentra en archieven. Om die politieke verbintenissen te kunnen uitvoeren, werd in oktober 2016 een netwerk van coördinatoren opgericht dat zowel vertegenwoordigers van de voogdijadministratie als vertegenwoordigers uit alle FWI's omvat. Kwantitatieve en/of statistische gegevens verzamelen en die analyseren slorpt heel wat van hun tijd op. Wij kunnen ons in hoofdzaak focussen op de scenografie en de museografie die de studiekeuze van jonge bezoekers lijkt te beïnvloeden, alsook op de wetenschap die enkel gericht lijkt te zijn op jongens en mannen. Ook in de jury's voor de beoordeling van onderzoeksprogramma's zijn er weinig of geen vrouwen aanwezig. Gelet op de omvang van de taak, valt het te begrijpen dat prioriteit moet worden gegeven aan een strikte werkmethode, met de bedoeling niet te blijven steken in het stadium van vaststellingen en goede bedoelingen. Het netwerk kan gelukkig rekenen op de steun van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Contactgegevens

Thierry Glinne
Algemeen coördinator
Gender mainstreaming-Gelijke kansen-Handicap-Diversiteit