NL FR EN
www.belgium.be

Historiek

1959

Opzetten van de structuren voor politieke en administratieve coördinatie van het wetenschapsbeleid, waaronder de Interministeriële Commissie voor Wetenschapsbeleid (ICWB) en de Nationale Raad voor Wetenschapsbeleid (NRWB). Het wetenschapsbeleid wordt aan de Eerste Minister toegevoegd.

1968

Creëren van de post van Minister van Wetenschapsbeleid. De Diensten voor Programmatie van het Wetenschapsbeleid (DPWB) worden als overheidsbestuur ingesteld. Publicatie van de eerste edities van de inventaris van het wetenschappelijk en technisch potentieel van het land. De toegang tot de inventaris wordt nadien volledig geïnformatiseerd.

1969

Invoeren van een aparte sectie "wetenschapsbeleid" in de begrotingen van de verschillende ministeriële departementen om het interdepartementaal begrotingsprogramma voor wetenschapsbeleid op te stellen.

1970-1973

Lanceren door de DPWB van de eerste nationale onderzoeksprogramma's: leefmilieu/kwaliteit van het water en van de lucht (1970-1981) en informatica (1971-1981). Op gang brengen van de eerste jaarlijkse programma's voor geconcerteerde onderzoeksacties tussen de universiteiten en de overheid. België neemt actief deel aan het definiëren van de doelstellingen van de Europese ruimtevaart.

1975

Op touw zetten van de nationale R&D-programma's sociale wetenschappen (1975-1981) en energie (1975-1987). In gebruik nemen van het mathematisch model van de Noordzee. De DPWB worden belast met het beheer van de Belgische deelname aan de programma's van het Europees Ruimte Agentschap (ESA), dat wordt opgericht bij besluit van de Europese ministerconferentie over de ruimtevaart te Brussel onder Belgisch voorzitterschap.

1976

Op gang brengen van het nationaal R&D-programma over de economie van de afvalstoffen en de secundaire grondstoffen (1976-1979). De geconcerteerde onderzoeksacties worden op meerjarenbasis gedefinieerd en voortgezet tot in 1988. Daarna worden zij overgedragen naar de Gemeenschappen ten gevolge van de staatshervorming van 1988.

1977

Aanvang van de voorbereiding van een nationaal onderzoeksprogramma burgerluchtvaart. Sinds 1979 dragen de DPWB bij tot de cofinanciering van de deelname van Belgische bedrijven aan de verschillende R&D-projecten Airbus en aan de programma's CFM-motoren.

1979

Beslissing om het dienstverlenend oceanografisch schip Belgica te bouwen. Het schip, dat in 1984 te water werd gelaten, doet nog altijd dienst.

1982

Uitvoeren van nationale en internationale acties en programma's voor technologische innovatie en met name van het actieprogramma met betrekking tot de op de micro-elektronica gebaseerde technologieën. Die acties werden naar de Gewesten overgedragen in de periode 1986-1988.

1983

Opzetten van een programma ter versterking van het wetenschappelijk potentieel in de nieuwe technologieën door het aanwerven van nieuwe onderzoekers in de universiteiten (1983- 1987). Aanleggen van de Belgische Gecoördineerde Verzamelingen van Micro-Organismen (BCCM), in het kader van een nationaal plan voor de valorisatie van de biowetenschappen. De BCCM hebben een permanent karakter gekregen.

1984

Toekennen van specifieke begrotingskredieten voor de deelname van België aan het eerste 0&0-kaderprogramma van de Europese Gemeenschappen (1984-1987). Diezelfde kredieten worden ook toegekend voor de twee volgende kaderprogramma's. Op touw zetten van nationale onderzoeksacties ter ondersteuning van het programma FAST van de Europese Commissie op het gebied van het technologisch aspectenonderzoek (1984-1987). Opzetten van het onderzoeksprogramma inzake teledetectie via satelliet. Het programma, dat in verschillende fasen werd verlengd, loopt nog altijd en is gericht op het promoten van het gebruik van satellietbeelden op talrijke gebieden.

1985

Starten van het onderzoeksprogramma Antarctica, in het kader van de Belgische deelname aan het Verdragssysteem inzake Antarctica. Het programma, dat in opeenvolgende fasen werd verlengd, loopt nog altijd. Toetreding van België tot het Eureka-initiatief. Ten gevolge van de Staatshervorming van 1988, worden de Eureka-projecten beheerd door de Gewesten, waarbij de DPWB een nationale rol van coördinator en woordvoerder vervullen in de internationale instanties (protocolakkoord van 1989 met de Gewesten en de Gemeenschappen).

1986

Opzetten van het programma interuniversitaire attractiepolen (interuniversitaire netwerken van fundamenteel onderzoek, waarbij teams uit beide Gemeenschappen worden bijeengebracht). Het programma, dat nog altijd aan de gang is, loopt over opeenvolgende fasen van vijf jaar.

1987

Opzetten van de nationale programma's van fundamenteel onderzoek op het gebied van de artificiële intelligentie en de biowetenschappen (1987-1992).

1988

Uitvoeren van het programma informatietechnologieën (1988-1992). Het telematicanetwerk voor het onderzoek BELNET, dat geïnstalleerd werd dankzij het programma is voortaan volledig operationeel sinds 1993. Het beheer ervan is toevertrouwd aan de DPWB. Toetreding van België tot de Europese installatie voor synchrotronstraling (ESRF); de Belgische bijdrage wordt ingeschreven op het budget van de DPWB.

1989

Ten gevolge van de Staatshervorming van 1988, oprichting van de Interministeriële Conferentie voor Wetenschapsbeleid (ICMWB) die is samengesteld uit de ministers van de verschillende voor het wetenschapsbeleid bevoegde overheden.

1990

Opzetten van verscheidene nationale meerjarenprogramma's in het kader van samenwerkingsakkoorden met de Gewesten en de Gemeenschappen:
- maatschappelijk onderzoek (1990-1994),
- gezondheidsrisico's (1990-1995),
- hoge-temperatuursupergeleiders (1990-1995),
- global change (loopt nog altijd),
- transport en mobiliteit (loopt nog altijd).
Toetreding van België tot het Europees laboratorium voor moleculaire biologie (EMBL); de Belgische bijdrage wordt ingeschreven op het budget van de DPWB.

1991

Samenwerkingsakkoorden tussen de Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de oprichting van de Commissies "Internationale Samenwerking" (CIS) en "Federale Samenwerking (CFS) van de ICMWB en het betrekken van de verschillende overheden bij de activiteiten van de Europese Gemeenschappen inzake wetenschapsbeleid. De DPWB nemen het secretariaat van die commissies waar. Opzetten van nationale onderzoeksprogramma's inzake Publieke economie (1991-1996) en Burger- en Rechtsbescherming (1991-1995). Samenwerkingsakkoord tussen de Staat en de Gemeenschappen over het onderzoeksprogramma betreffende aids (1991-1995).

1992

Opzetten van het nationaal O&O-programma Zeewetenschappen. Implementeren van een programma om een stimulans te geven aan de opbouw van onderzoeksnetwerken waarin federale wetenschappelijke instellingen en universiteiten geassocieerd zijn (1992-1997).

1993

Opzetten van het meerjarig actieplan (1993-1997) tot wetenschappelijke en technische ondersteuning van bepaalde beleidstaken van de federale overheid: verspreiding van telecommunicatie, normalisatie, valorisatie van federale sociaal-economische gegevensbanken, gezondheidsbescherming van de werknemer, versterking van het wetenschappelijk en technologisch potentieel van de federale wetenschappelijke instellingen.

1994

Opname in de DPWB van de cellen die bij het Ministerie van Onderwijs en bij het "Ministère de l'Education nationale" belast zijn met de nationaal gebleven aangelegenheden, van het Bestuur voor de gemeenschapsaangelegenheden en de wetenschappelijke instellingen van de Staat en van de Nationale Dienst voor Congressen. De nieuwe gefuseerde entiteit draagt de naam van Federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden (DWTC).

1995

Opzetten van een programma Toekomstgericht sociaal-economisch onderzoek inzake federale bevoegdheden (1995-2000). Op gang brengen van het Plan tot wetenschappelijke en technische ondersteuning van de informatiemaatschappij (POIM) (1996-2000). Belgisch Eureka-voorzitterschap (juli 95-juni 96).

1996-1997

Op gang brengen van een Plan voor wetenschappelijke ondersteuning van een beleid gericht op duurzame ontwikkeling (PODO) (1996-2001). In dit plan (waarover een samenwerkingsakkoord gesloten werd met de Gewesten) komen de volgende onderwerpen aan bod: klimaatverandering en Global Change, duurzaam beheer van de Noordzee, Antarctica, duurzame mobiliteit, normen voor voedingsproducten, Aardobservatie per satelliet, hefbomen voor een beleid gericht op duurzame ontwikkeling. Oprichting van de Federale Raad voor Wetenschapsbeleid (FRWB). Dit adviesorgaan vervangt de Nationale Raad voor Wetenschapsbeleid en bestaat uit leden aangewezen door de Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten. Belgisch voorzitterschap van de ESA-Ministerraad.

1998-1999

Viering van tien jaar TELSAT- programma, verder van tien jaar onderzoek van de Interuniversitaire Attractiepolen. Verspreiding van de eerste beelden van de VLT-telescoop van de ESO. Begin van het Centrum voor beeldverwerking Vegetation bij het VITO in Mol. Jaarlijks congres van de Association of Space Explorers, in aanwezigheid van Hunne Majesteiten Koning Albert II en Koningin Paola. Vergadering van de Ministerraad van ESA in Brussel, onder het Belgische voorzitterschap. Eerste commerciële vlucht van de Ariane 5-raket en inwerkingstelling van de wetenschappelijke satelliet XMM.
Opening van de tentoonstelling "Leven of overleven" in het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen.
Bezoek van Zijne Majesteit Koning Albert II aan de DWTC.
Herdenkingsplechtigheid van de 40ste verjaardag van de structuren van het Wetenschapsbeleid in België.
Installatie van de Federale Raad voor Wetenschapsbeleid (FRWB) in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Albert II.
Symposium "Naar een duurzame dialoog tussen wetenschap en beleid". Verlenging van de Belgische Gecoördineerde Verzamelingen van Micro-organismen en lancering van de programma's Bescherming van de werknemers, Modernisering van de Overheidsinstellingen en Normalisatie II.
Oprichting van het DWTC-Intranet, dat aan het personeel toegang biedt tot een massa praktische gegevens (adressen, wetteksten, standaarddocumenten, dienstnota's, agenda van vergaderingen, enz.).

2000

De Minister van Economie en Wetenschappelijk Onderzoek, belast met het beleid van de grote steden, de heer Ch. Picqué en de Regeringscommissaris, adjunct van de Minister van Wetenschappelijk Onderzoek, de heer Y. Ylieff treden in functie.
De Programma's voor wetenschappelijke Ondersteuning van een Duurzaam Ontwikkelingsbeleid II (PODO2), Sociale Cohesie, Ondersteuning van de ontwikkeling van de informatiemaatschappij en fase V van de Interuniversitaire attractiepolen worden gelanceerd.
De website van de DWTC wordt vernieuwd, met 11 filmpjes online. Het Intranet wordt een dagelijks werkinstrument voor de 297 medewerkers van de DWTC. Belnet bereidt zich voor op de sprong naar "Internet 2", dat veel sneller werkt (Belnet-GigaNet). Het Instrumentenmuseum, dat overgebracht werd van het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel naar de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, wordt ingehuldigd en opengesteld voor het publiek. Colloquium Welke toekomst voor kabeldistributie?
ESA brengt vier wetenschappelijke cluster satellieten in hun baan. Een samenwerkingsakkoord wordt ondertekend tussen België en Argentinië voor de ontwikkeling van de satelliet SAOCOM. De Raad van ESA en de Onderzoeksraad van de EU keuren een gemeenschappelijke ruimtestrategie goed. De federale overheid beslist om deel te nemen aan de ontwikkeling van de Airbus A380. Rusland en België tekenen een kaderovereenkomst voor samenwerking op gebied van geavanceerde ruimtetechnologie. Rondetafel 10 jaar onderzoek op gebied van vervoer: een dialoog tussen wetenschappelijk onderzoek en politieke besluitvorming.

2001

De website wordt meer klantgericht aangepakt en er wordt een jongerensite opgezet. Alle indicatoren, gegevens en andere relevante informatie over O&O-statistieken in België worden online weergegeven. Een dertigtal publicaties worden op papier en/of online uitgegeven.
Er worden 20 projecten gelanceerd in het kader van de wederkerende actie "Agora" (actie van wetenschappelijke ondersteuning van de gegevensbanken van de federale overheid), alsook de actie Monografieën ter valorisatie van de algemene socio-economische enquête 2001 en de Nationale atlas. Er wordt een bijdrage geleverd aan de oprichting van een Global biodiversity information facility door de OESO. Het programma Technologische attractiepolen (TAP) wordt gelanceerd.

2002

Het Federale Wetenschapsbeleid vestigt de aandacht op nieuwe uitdagingen die zowel menselijk, technologisch als financieel kunnen zijn maar steeds met het leidmotief “ten dienste van het land, zijn gemeenschappen en gewesten en ten bate van de burger, de onderzoeker en de beleidsmaker.”
De Odissea-missie van Frank DE WINNE die elf dagen duurde aan boord van het ISS in het kader van een akkoord tussen de Europese en Russische ruimtevaartorganisaties met de uitvoering van meer dan twintig experimenten aan boord waarvan er enkele werden geïnitieerd door Belgische universiteiten.
De publicatie van een “Witboek” over de modernisering van de tien federale wetenschappelijke instellingen die een uitzonderlijk patrimonium huisvesten waarvan de waarde op meer dan 6,2 miljard euro wordt geschat.
Het succes van Belnet, het telematicanetwerk van de Belgische onderzoekswereld dat Belgische hogescholen en universiteiten een hogesnelheidstoegang biedt tot het internet.
De openstelling van nationale onderzoeksprogramma’s voor Europese teams (Europa van de vijfentwintig) en inpassing in het zesde O&O-kaderprogramma van de Europese commissie.
Ondertekening van de kaderakkoorden met Vietnam, China en de UNESCO.
De omvorming van de DWTC tot de Programmatorische overheidsdienst “Wetenschapsbeleid”.

2003

Door enkele ministerwissels wordt een Minister aangesteld die toegevoegd is aan de Minister van Wetenschappelijk Onderzoek. Op bestuurlijk niveau wordt een Voorzitter van het Directiecomité aangeduid ter vervanging van de voormalige Secretaris-generaal die een nieuwe functie opneemt.
De “post flight tour” van Frank DE WINNE doet een tiental Belgische steden aan. Manneken-Pis krijgt zijn eerste ruimtevaardersoutfit.

Historiek Ministers

Vandaag (sinds 01/10/2020):
Thomas Dermine
Staatssecretaris belast met Wetenschapsbeleid

Vorige Ministers

01.10.2020 T. DERMINE Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de minister van Economie en Werk
28.10.2019 D. CLARINVAL Minister belast met Wetenschapsbeleid
10.12.2018 S. WILMÈS Minister belast met Wetenschapsbeleid
24.02.2017 Z. DEMIR Staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, en Wetenschapsbeleid
11.10.2014 E. SLEURS Staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Bestrijding van de fiscale fraude, en Wetenschapsbeleid
15.09.2014 L. ONKELINX Vice-Eerste Minister en Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Wetenschapsbeleid
17.01.2013 PH. COURARD Staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met beroepsrisico’s en met het Wetenschapsbeleid
06.12.2011 P. MAGNETTE Minister van Overheidsbedrijven, Wetenschapsbeleid en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden
21.12.2007 S. LARUELLE Minister van Economie, Middenstand, Landbouw en Wetenschapsbeleid
18.07.2004 M. VERWILGHEN Minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid
12.07.2003 F. MOERMAN Minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid
05.05.2003 Y. YLIEFF Minister, toegevoegd aan de Minister van Wetenschappelijk Onderzoek
11.04.2000 Y. YLIEFF Regeringscommissaris, toegevoegd aan de Minister van Wetenschappelijk Onderzoek
11.04.2000 Ch. PICQUE Minister van Economie en Wetenschappelijk Onderzoek, belast met het Grootstedenbeleid
13.07.1999 R. DEMOTTE Minister van Economie en Wetenschappelijk Onderzoek
23.06.1995 Y. YLIEFF Minister van Wetenschapbeleid
23.12.1994 M. DAERDEN Minister van Wetenschapbeleid
07.03.1992 J.-M. DEHOUSSE Minister van Wetenschapsbeleid
21.01.1992 W. MARTENS Eerste Minister, belast met Begroting en Wetenschapsbeleid

29.09.1991 E. DERYCKE Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Minister-adjunct voor Wetenschapsbeleid
29.09.1991 W. DEMEESTER-DEMEYER Minister van Begroting en Wetenschapsbeleid
18.01.1990 E. DERYCKE Staatssetaris voor Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de Minister van Wetenschapsbeleid
16.01.1989 P. CHEVALIER Staatssetaris voor Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de Minister van Wetenschapsbeleid
09.05.1988 M. COLLA Staatssetaris voor Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de Minister van Wetenschapsbeleid
09.05.1988 H. SCHILTZ Vice-Eerste Minister en Minister van Begroting en Wetenschapsbeleid
28.11.1985 L. BRIL Staatssecretaris voor Openbaar Ambt en Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid
28.11.1985 G. VERHOFSTADT Vice-Eerste Minister en Minister van Begroting, het Wetenschapsbeleid en het Plan
17.12.1981 Ph. MAYSTADT Minister van Begroting, Wetenschapsbeleid en het Plan

22.10.1980 Ph. MAYSTADT Minister van het Openbaar Ambt en Wetenschapsbeleid, belast met de Coördinatie van het Leefmilieu
18.05.1980 J. DEMARETS Minister van het Plan en van Wetenschapsbeleid
23.01.1980 G. GRAMME Minister van Binnenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen. Minister van Wetenschapsbeleid
03.04.1979 L. OUTERS Minister van Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid
03.06.1977 A. VANDEKERKHOVE Minister van Wetenschapsbeleid
08.12.1976 G. GEENS Minister van Begroting en van Wetenschapsbeleid
25.04.1974 G. GEENS Staatssecretaris voor Begroting en van Wetenschapsbeleid
23.10.1973 Ch. HANIN Minister van Wetenschapsbeleid, van de Oostkantons en van het Toerisme
21.01.1972 Th. LEFEVRE Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid en Programmatie
17.06.1968 Th. LEFEVRE Minister van Politiek en Wetenschappelijke Programmatie
19.03.1966 P. VANDEN BOEYNANTS Eerste Minister belast met de Coördinatie van Wetenschapsbeleid
28.07.1965 P. HARMEL Eerste Minister belast met de Coördinatie van Wetenschapsbeleid 
25.04.1961 Th. LEFEVRE Eerste Minister belast met de Economische Coördinatie en van de Coördinatie van Wetenschapsbeleid

06.11.1958 C. MOUREAUX Minister van Openbaar Onderwijs
26.06.1958 M. VAN HEMELRIJCK Minister van Openbaar Onderwijs
23.04.1954 COLLARD Minister van Openbaar Onderwijs
08.06.1950 HARMEL Minister van Openbaar Onderwijs
11.08.1949 MUNDELEER Minister van Openbaar Onderwijs
20.03.1947 HUYSMANS Minister van Openbaar Onderwijs
31.03.1946 VOS Minister van Openbaar Onderwijs
13.03.1946 COLLARD Minister van Openbaar Onderwijs
12.02.1945 BUISSERET Minister van Openbaar Onderwijs
26.09.1944 DE LAVELEYE Minister van Openbaar Onderwijs

19.02.1942 DE VLEESCHAUWER Minister van Openbaar Onderwijs (Londen)
31.10.1940 PIERLOT Minister van Openbaar Onderwijs (Londen)
05.01.1940 SOUDAN Minister van Openbaar Onderwijs
16.04.1939 DUESBERG Minister van Openbaar Onderwijs
28.02.1939 BLANQUAERT Minister van Openbaar Onderwijs
15.05.1938 O. DIERCKX Minister van Openbaar Onderwijs
13.06.1936 J. HOSTE Minister van Openbaar Onderwijs
25.03.1935 F. BOVESSE Minister van Openbaar Onderwijs
20.11.1934 J. HIERNAUX Minister van Openbaar Onderwijs
12.06.1934 V. MAISTRIAU Minister van Openbaar Onderwijs
17.12.1932 M. LIPPENS Minister van Openbaar Onderwijs
22.10.1932 M. LIPPENS Minister van Wetenschappen en Kunsten
18.05.1931 P. PETITJEAN Minister van Wetenschappen en Kunsten
22.11.1927 M. VAUTHIER Minister van Wetenschappen en Kunsten

17.06.1925 C. HUYSMANS Minister van Wetenschappen en Kunsten
13.05.1925 L. THEODOR Minister van Wetenschappen en Kunsten
08.11.1922 P. NOLF Minister van Wetenschappen en Kunsten
16.10.1922 L. LECLERE Minister van Wetenschappen en Kunsten
16.12.1921 E. HUBERT Minister van Wetenschappen en Kunsten
24.10.1921 X. NEUJEAN (Interim) Minister van Wetenschappen en Kunsten
02.12.1919 J. DESTREE Minister van Wetenschappen en Kunsten
18.11.1919 L. DELACROIX (Interim) Minister van Wetenschappen en Kunsten
21.09.1919 Ch. de BROQUEVILLE (Interim) Minister van Wetenschappen en Kunsten
1918 A. HARMIGNIE Minister van Wetenschappen en Kunsten
1911 P. POULLET Minister van Wetenschappen en Kunsten
1910 F. SCHOLLAERT Minister van Wetenschappen en Kunsten
1907 E. DESCAMPS Minister van Wetenschappen en Kunsten
1899 J. DE TROOZ Minister van Binnenlandse Zaken en Wetenschappen en Kunsten
1895 F. SCHOLLAERT Minister van Binnenlandse Zaken en Wetenschappen en Kunsten