NL FR EN
www.belgium.be

PERSBERICHT

Oproep tot kandidaten: uw wetenschappelijke experimenten aan boord van het ISS met de Belgische astronaut Raphaël Liégeois 

BRUSSEL, 01/07/2024 - Een buitenkans voor Belgische wetenschappers!

Het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) en het Europees ruimtevaartagentschap (ESA) lanceren een oproep tot kandidaten om wetenschappelijke experimenten voor te stellen die Raphaël Liégeois tijdens zijn in 2026 geplande vlucht in het internationaal ruimtestation (ISS) zal uitvoeren.  

Een buitenkans op het gebied van onderzoek en innovatie 

Die oproep tot kandidaten is bestemd voor de brede Belgische wetenschappelijke gemeenschap. De voorstellen kunnen een hele reeks wetenschappelijke, technologische, educatieve of maatschappelijke items bestrijken, onder andere kwantumfysica, vloeistofdynamica, materiaalkunde, aardobservatie, biologie en neurowetenschappen. De bedoeling daarvan is een maximale impact en return te genereren van de in een toestand van microzwaartekracht verrichte experimenten aan boord van het ISS.  

Details van de oproep tot kandidaten 

Geïnteresseerde kandidaten wordt verzocht hun voorstellen online in te dienen via de officiële portaalsite van het ESA. Die voorstellen worden dan geëvalueerd op basis van hun innovatiegraad en hun haalbaarheid en op hun mogelijk impact voor de wetenschap en de maatschappij.  De uiterste indieningsdatum van voorstellen is 13 september 2024

Voor meer informatie en om uw voorstel in te dienen, raadpleeg de link hierna: Oproep tot kandidaten ESA 

Zich inzetten voor wetenschap en onderwijs 
 
"Graag neem ik leuke experimenten met mij mee aan boord, ik nodig u allen uit projecten in te dienen, ook al lijkt u dat een beetje gek. Ga ervoor! Het ISS was oorspronkelijk toch ook een ietwat gek project, neen? "
-Raphaël Liégeois-

Perscontact:

Maxime Dechamps
Woordvoerder
+32 474 75 31 83
maxime.dechamps@belspo.be

https://www.esa.int/
www.belspo.be

Over BELSPO

Met meer dan 2 500 medewerkers is de POD Wetenschapsbeleid of BELSPO (dat staat voor Belgian Science Policy Office), als centrale actor van het wetenschapsbeleid, geen instelling als een andere. Samen met vier directies en tien erkende federale wetenschappelijke instellingen, hebben wij als opdracht het wetenschappelijk onderzoek en de innovatie op alle gebieden te stimuleren, met als doel een betere toekomst voor België.

BELSPO is werkzaam op uiteenlopende gebieden, te weten ruimtevaartonderzoek en -toepassingen, financieren van wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s, inpassen van nationale en internationale onderzoekers in een netwerk, klimaatonderzoek en financieren van de koninklijke musea. BELSPO beheert ook het Prinses Elisabethstation op Antarctica en is eigenaar van RV Belgica II, het oceanografisch onderzoeksschip.

Bij BELSPO zijn wetenschap en cultuur nauw verweven met de bedoeling een beter geïnformeerde, duurzamere en harmonieuzere samenleving tot stand te brengen. Wij leveren de federale regering betrouwbare en gevalideerde gegevens waarmee zij weloverwogen beslissingen kan nemen ter bestrijding van de klimaatverandering en op het gebied van de biodiversiteit, het poolonderzoek, de digitalisering, de erfgoedwetenschap en voor alle uitdagingen waar onze samenleving voor staat.

BELSPO, dat centraal wordt aangestuurd in het WTC III in Brussel, beheert een jaarlijks budget van meer dan 664 miljoen euro.

Adres: WTC III - Simon Bolivarlaan 30 - bus 7, 1000 Brussel  
Website: www.belspo.be