NL FR EN
www.belgium.be

PERSBERICHT

Bijdrage van België aan de lancering van een nieuwe Europese draagraket Ariane 6 

BRUSSEL, 04/07/2024 - De draagraket Ariane 6 wordt op 9 juli 2024 om 20 uur (Belgische tijd) voor het eerst gelanceerd in Kourou in Frans-Guyana. Als verantwoordelijke voor onderzoek en ontwikkeling op ruimtevaartgebied in internationaal verband, wil BELSPO (Belgian Science Policy Office) onderstrepen hoe betekenisvol de bijdrage is van ons land aan het programma Ariane 6, de nieuwe door ArianeGroup gebouwde Europese draagraket. Sinds 2012 heeft België via het Europees Ruimteagentschap (ESA) daarin een bedrag van 222 miljoen euro geïnvesteerd, zijnde 4% van de totale kosten voor de ontwikkeling van Ariane 6.

Bijdragen van Belgische bedrijven 

Verscheidene Belgische bedrijven en instellingen spelen ook een hoofdrol in de ontwikkeling van Ariane 6: 

  • SABCA: levering van de servobesturing voor de straalpijpen 
  • Safran Aero Booster: productie van nauwkeurig afgestelde kleppen 
  • Sonaca: productie van metaal- en composietonderdelen 
  • TAS-B: ontwikkeling van een beveiligingsketen en van de elektrische sturing van de kleppen als onderaannemer van SABCA 
  • Université de Liège (CSL): uitvoeren van tests voor de validatie van componenten 

Grondsystemen 

Belgische bedrijven hebben ook bijgedragen tot de grondsystemen die nodig zijn om het goede verloop van de lanceringen te garanderen, te weten: 

  • Engie Axima 
  • Cegelec 
  • Fabricom 
  • Timelink Microsystems 
  • TranzCom 

Maar ook in het ruim!

Peregrinus is een experiment aan boord van Ariane 6, ontwikkeld door scholieren van de Sint-Pieterscollege in Brussel en het Institut Vallée Bailly. Het doel van dit experiment in een baan om de aarde is om de correlatie te meten tussen het magnetische veld van de aarde en de intensiteit van harde röntgenstraling en zachte gammastraling. Lees HIER meer.
Young Professionals Satellite (YPsat) is een project dat volledig wordt gerund door jonge ESA-professionals om hen uit de eerste hand ervaring te laten opdoen met het ontwerpen, bouwen en testen in de ruimte. YPsat wordt geleid door de Belg Tuur Strobbe en zal verantwoordelijk zijn voor het maken van beelden van de raket zelf. Eenmaal in een baan om de aarde zal de missie gewijd zijn aan het observeren van de aarde en de ruimte. Lees HIER meer.

Return en perspectieven 

De Belgische investeringen in het programma Ariane 6 passen in een strategie die de technologische en industriële capaciteit van ons land wil versterken, maar dragen ook bij tot het bezorgen aan Europa van een zelfstandige toegang tot de ruimte.   
Het economische rendement en de wetenschappelijke return zijn groot:  

  • Sterkere positionering van ons land en zijn bedrijven in de ruimtevaartsector 
  • Creatie van hooggekwalificeerde jobs  
  • Innovatie en technologische ontwikkeling 

"De deelname van België aan het programma Ariane 6 versterkt de hoofdrol van België in het ruimtevaartonderzoek. Die investeringen zorgen zowel voor een economische als een wetenschappelijke return, ondersteunen terzelfder tijd de innovatie en versterken onze positie in de Europese ruimtevaartsector."

-Arnaud Vajda, voorzitter van het directiecomité van BELSPO-

Perscontact:

Maxime Dechamps
Woordvoerder
+32 474 75 31 83
maxime.dechamps@belspo.be

https://www.esa.int/
www.belspo.be
https://www.ariane.group/en/

Uitnodiging voor de media 

De journalisten worden uitgenodigd om de eerste vlucht van Ariane 6 rechtstreeks te volgen op 9 juli 2024. Op uitnodiging van het ESA worden ook rechtstreekse uitzendingen gepland in Parijs of in Berlijn.  

Voor gedetailleerde informatie, zie de officiële uitnodiging van het ESA:
Uitnodiging media ESA


Hier hebt u ook toegang tot de perskit van het ESA


Over BELSPO

Met meer dan 2 500 medewerkers is de POD Wetenschapsbeleid of BELSPO (dat staat voor Belgian Science Policy Office), als centrale actor van het wetenschapsbeleid, geen instelling als een andere. Samen met vier directies en tien erkende federale wetenschappelijke instellingen, hebben wij als opdracht het wetenschappelijk onderzoek en de innovatie op alle gebieden te stimuleren, met als doel een betere toekomst voor België.

BELSPO is werkzaam op uiteenlopende gebieden, te weten ruimtevaartonderzoek en -toepassingen, financieren van wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s, inpassen van nationale en internationale onderzoekers in een netwerk, klimaatonderzoek en financieren van de koninklijke musea. BELSPO beheert ook het Prinses Elisabethstation op Antarctica en is eigenaar van RV Belgica II, het oceanografisch onderzoeksschip.

Bij BELSPO zijn wetenschap en cultuur nauw verweven met de bedoeling een beter geïnformeerde, duurzamere en harmonieuzere samenleving tot stand te brengen. Wij leveren de federale regering betrouwbare en gevalideerde gegevens waarmee zij weloverwogen beslissingen kan nemen ter bestrijding van de klimaatverandering en op het gebied van de biodiversiteit, het poolonderzoek, de digitalisering, de erfgoedwetenschap en voor alle uitdagingen waar onze samenleving voor staat.

BELSPO, dat centraal wordt aangestuurd in het WTC III in Brussel, beheert een jaarlijks budget van meer dan 664 miljoen euro.

Adres: WTC III - Simon Bolivarlaan 30 - bus 7, 1000 Brussel  
Website: www.belspo.be