NL FR EN
www.belgium.be

PERSBERICHT

Europa (en België) terug in de ruimte met Proba-3, Sentinel-1C en Vega-C

BRUSSEL, 04/12/2024 - 4 december 2024 wordt een belangrijke mijlpaal voor Europa en België in de ruimtevaartsector. Drie belangrijke gebeurtenissen op één dag, die de technologische en wetenschappelijke vooruitgang in de ruimtevaartsector illustreren: de lancering van de Proba-3-missie vanuit India en de lancering van de Sentinel-1C-satelliet in het kader van het Copernicus-programma, samen met de lancering van de Vega-C-raket vanuit Kourou.

Als partner in ruimteonderzoek en -toepassingen van de Koninklijke Sterrenwacht van België en beheerder van de Belgische bijdrage aan het European Space Agency (ESA), is de FOD Wetenschapsbeleid (BELSPO), opgetogen over deze opeenvolgende successen en belangrijke vorderingen voor de verkenning van de ruimte, de wetenschap in het algemeen en de kennis van onze planeet en onze zon in het bijzonder.


Een belangrijke impact voor de Belgische ruimtevaartindustrie

België, klein op de grond maar groot in de ruimte! Samenwerkingsverbanden tussen Belgische wetenschappelijke instellingen en bedrijven, zoals het Centre Spatial de Liège (CSL) en OIP Sensor Systems, tonen ons vermogen om bij te dragen aan grote internationale projecten, met belangrijke economische en technologische spin-offs voor ons land.

Proba-3: een innovatieve Europese missie met sterke Belgische betrokkenheid

Proba-3, een missie van het Europees Ruimteagentschap (ESA), lanceert een nieuwe benadering van zonneobservatie door middel van formatievliegen. Dit project, dat bestaat uit twee satellieten die op de millimeter nauwkeurig vliegen, zal een kunstmatige zonsverduistering reproduceren om de corona van de zon grondig te bestuderen. De Koninklijke Sterrenwacht van België houdt toezicht op de wetenschappelijke werking van het ASPIICS-instrument (Association of Spacecraft for Polarimetric and Imaging Investigation of the Corona of the Sun), waarmee het fonkelen van de zon op een nooit eerder vertoonde manier kan worden geobserveerd.

Lees hier meer...

Sentinel-1C: de nieuwste aanwinst in het Copernicus-sterrenstelsel

Sentinel-1C wordt gelanceerd vanaf Kourou om 22:00 uur (Belgische tijd) met de Vega-C draagraket en is bedoeld voor radarobservatie van de aarde. Net als Sentinel-2C, die in juli werd gelanceerd, zal deze satelliet het COPERNICUS-aardobservatieprogramma van de Europese Unie, het meest geavanceerde ter wereld, versterken. De satelliet zal vitale gegevens leveren voor het beheer van natuurrampen, het monitoren van bossen, landbouwgrond en stedelijke gebieden en het opvolgen van klimaatveranderingen. Waarnemingen die zowel burgers als wetenschappers nauw aan het hart liggen.

Verschillende Belgische spelers hebben geholpen bij de ontwikkeling van Sentinel-1C. Zo is Thales Alenia ETCA verantwoordelijk voor de productie van de belangrijkste onderdelen. Andere spelers zijn onder andere RHEA en de Sterrenwacht van de Universiteit Gent.

Lees meer hier...

Vega-C: meer Europese toegang tot de ruimte

Na een mislukte eerste poging tot een commerciële vlucht in 2022 is Vega-C terug, dankzij aanzienlijke verbeteringen aan zijn voortstuwingssysteem. Deze lancering is essentieel om de strategische autonomie van Europa op het vlak van toegang tot de ruimte te garanderen. België heeft via zijn bedrijven een doorslaggevende rol gespeeld in dit project.

“België positioneert zich opnieuw als een belangrijke speler in de innovatie van de ruimtevaart, dankzij zijn onderzoekers, partners en industrie."

Arnaud Vajda, voorzitter van het directiecomité van BELSPO

Perscontact:

Hannelise Boerjan
Woordvoerder
+32 494 33 77 42
hannelise.boerjan@belspo.be

www.belspo.be
www.astro.oma.be
https://www.esa.int/

Praktische informatie:

Lancering van Proba-3:
11u38 (Belgische tijd), live gevolgd via ESA's ESEC centrum.

Lancering van Sentinel-1C en Vega-C:
22:00 uur (Belgische tijd), te zien op ESA Web TV.


Over BELSPO

Met meer dan 2 500 medewerkers is de POD Wetenschapsbeleid of BELSPO (dat staat voor Belgian Science Policy Office), als centrale actor van het wetenschapsbeleid, geen instelling als een andere. Samen met vier directies en tien erkende federale wetenschappelijke instellingen, hebben wij als opdracht het wetenschappelijk onderzoek en de innovatie op alle gebieden te stimuleren, met als doel een betere toekomst voor België.

BELSPO is werkzaam op uiteenlopende gebieden, te weten ruimtevaartonderzoek en -toepassingen, financieren van wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s, inpassen van nationale en internationale onderzoekers in een netwerk, klimaatonderzoek en financieren van de koninklijke musea. BELSPO beheert ook het Prinses Elisabethstation op Antarctica en is eigenaar van RV Belgica II, het oceanografisch onderzoeksschip.

Bij BELSPO zijn wetenschap en cultuur nauw verweven met de bedoeling een beter geïnformeerde, duurzamere en harmonieuzere samenleving tot stand te brengen. Wij leveren de federale regering betrouwbare en gevalideerde gegevens waarmee zij weloverwogen beslissingen kan nemen ter bestrijding van de klimaatverandering en op het gebied van de biodiversiteit, het poolonderzoek, de digitalisering, de erfgoedwetenschap en voor alle uitdagingen waar onze samenleving voor staat.

BELSPO, dat centraal wordt aangestuurd in het WTC III in Brussel, beheert een jaarlijks budget van meer dan 664 miljoen euro.

Adres: WTC III - Simon Bolivarlaan 30 - bus 7, 1000 Brussel  
Website: www.belspo.be