NL FR EN
www.belgium.be

PERSBERICHT

Belgisch onderzoek verovert de maan

BRUSSEL, 07/01/2025 - De droom om permanent op de maan te wonen is eeuwenoud, al blijven er nog steeds belangrijke uitdagingen om te overwinnen. Onderzoek, gesteund door BELSPO (POD Wetenschapsbeleid) en ESA (European Space Agency), brengt ons dichter naar de oplossing voor gevaren zoals zonnestormen, kosmische straling en maanstof.

Niet alleen is het een onderneming om op het maanoppervlak aan te komen, eenmaal daar zorgt de omgeving voor een reeks moeilijkheden. Allereerst is radiatie een gevaar voor de mens. Zo kunnen acute zonnestormen binnen twee weken dodelijk zijn. Ook langdurige blootstelling aan kosmische straling is kankerverwekkend. Maanstof vormt een andere belangrijke uitdaging: door het gebrek aan lucht of water zoals op aarde (et erosie), blijven deze deeltjes zeer scherp. Zelfs een robot, net zoals een mens, moet goed beschermd worden tegen deze magnetische, vreemd gevormde stof.

Verder moeten er ook oplossingen gezocht worden voor logistieke puzzels, want elke kilo extra die naar de maan gaat, leidt tot een extra kost van een paar honderdduizenden euro’s. Hierdoor is het essentieel om lokale materialen, zoals maanstof, in te zetten. Ook voor de reparatie van machines, want reserveonderdelen zijn zwaar en dus moeilijk mee te nemen.

Recent onderzoek gesteund door BELSPO heeft al enkele doorbraken gerealiseerd, zoals 3D-printen met een combinatie van maanstof en plastiek. Dit vergemakkelijkt ook de nodige reparaties. 20 tot 25 procent van het gewicht bij deze technologie bestaat uit maanstof. Voor massaproductie kunnen mallen gebruikt worden om bakstenen te maken die dan weer uit tot 95 procent maanstof bestaan. Het is een manier om snel en veel te produceren. Het grote voordeel van deze stenen is dat ze beschermen tegen radiatie en stof, en ze zijn bovendien zeer sterk. Op één baksteen kunnen bijvoorbeeld drie olifanten staan voor deze breekt. Op de maan is dat gelijk met bijna achttien olifanten.


Een nationaal stageprogramma, in een internationale instelling

De nationale stageprogramma’s bieden aan Belgische studenten met een masterdiploma de kans aan om, via bilaterale overeenkomsten met nationale agentschappen, praktische ervaring op te doen bij de ESA, in verschillende ruimtevaartgerelateerde disciplines.

Stages worden aangeboden in domeinen zoals ruimtewetenschap, aardobservatie, telecommunicatie, navigatie, missiecontrole en bemande ruimtevaart. Nationale trainees krijgen een opleiding terwijl ze werken onder toezicht van een stagebegeleider in een van de ESA-organisaties. Stages duren één jaar en kunnen één keer worden verlengd.

Bram Verbruggen, national trainee gesteund door BELSPO die aan het onderzoek meewerkte, vat samen: ‘Er zijn nog een hoop meer technologieën die de onderzoekswereld momenteel uitwerkt zodat we ooit op de maan kunnen wonen. Deze voorbeelden zijn daarentegen handig, concreet en bieden ontzettend veel mogelijkheden en toepassingen. De maan komt zo meteen een heel deel dichterbij.

Perscontact:

Hannelise Boerjan
Woordvoerder
+32 494 33 77 42
hannelise.boerjan@belspo.be

https://www.esa.int/
www.belspo.be

Over BELSPO

Met meer dan 2 500 medewerkers is de POD Wetenschapsbeleid of BELSPO (dat staat voor Belgian Science Policy Office), als centrale actor van het wetenschapsbeleid, geen instelling als een andere. Samen met vier directies en tien erkende federale wetenschappelijke instellingen, hebben wij als opdracht het wetenschappelijk onderzoek en de innovatie op alle gebieden te stimuleren, met als doel een betere toekomst voor België.

BELSPO is werkzaam op uiteenlopende gebieden, te weten ruimtevaartonderzoek en -toepassingen, financieren van wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s, inpassen van nationale en internationale onderzoekers in een netwerk, klimaatonderzoek en financieren van de koninklijke musea. BELSPO beheert ook het Prinses Elisabethstation op Antarctica en is eigenaar van RV Belgica II, het oceanografisch onderzoeksschip.

Bij BELSPO zijn wetenschap en cultuur nauw verweven met de bedoeling een beter geïnformeerde, duurzamere en harmonieuzere samenleving tot stand te brengen. Wij leveren de federale regering betrouwbare en gevalideerde gegevens waarmee zij weloverwogen beslissingen kan nemen ter bestrijding van de klimaatverandering en op het gebied van de biodiversiteit, het poolonderzoek, de digitalisering, de erfgoedwetenschap en voor alle uitdagingen waar onze samenleving voor staat.

BELSPO, dat centraal wordt aangestuurd in het WTC III in Brussel, beheert een jaarlijks budget van meer dan 664 miljoen euro.

Adres: WTC III - Simon Bolivarlaan 30 - bus 7, 1000 Brussel  
Website: www.belspo.be