Belspo programma's en initiatieven
De meeste teledetectie-gerelateerde activiteiten die door BELSPO worden ondersteund, worden uitgevoerd in het kader van ESA- en EUMETSAT-programma's waaraan België deelneemt. Naast deze activiteiten beheert BELSPO al meer dan 3 decennia complementaire nationale programma's, met name geïmplementeerd op basis van interfederale samenwerkingsovereenkomsten.
Deze richten zich op:
- gericht wetenschappelijk aardobservatie-onderzoek, met de nadruk op capaciteitsopbouw, de ontwikkeling van toepassingen en het wetenschappelijk gebruik van aardobservatiegegevens. Het programma dat momenteel loopt heet STEREO (Support To Exploitation and Research in Earth Observation);
- de ontwikkeling en exploitatie van infrastructuur voor de verwerking, distributie en archivering van aardobservatiegegevens. Volgende initiatieven maken momenteel deel uit van deze activiteit: het Centrum voor Beeldverwerking, Terrascope, de Pléiades4Belgium portaalsite.
- Het Belgische programma ter ondersteuning van aardobservatieonderzoek, STEREO (Support To Exploitation and Research in Earth Observation), biedt Belgische universiteiten en onderzoekscentra mogelijkheden en middelen voor het opbouwen van expertise in aardobservatie en voor een optimaal wetenschappelijk gebruik van satelliet- en luchtgegevens.
- Het Belgisch Centrum voor Beeldverwerking CvB, dat in 1998 werd opgericht in het kader van het SPOT-programma, is uitgegroeid tot een allround verwerkings- en distributiefaciliteit van multi-sensorgegevens die hoofdzakelijk zijn gewijd aan vegetatiemonitoring. Het centrum hebergt ook het TERRASCOPE-platform dat toegang biedt tot de gegevens van Sentinel-missies.
- Terrascope is het Belgische Copernicus Collaborative Ground Segment. Het biedt Belgische burgers gratis en open aardobservatiegegevens van Sentinel-missies.
- In ruil voor zijn deelname aan het Pléiades-aardobservatieprogramma mag België aan Belgische institutionele gebruikers beelden met submetrische resolutie aanbieden tegen een gereduceerde prijs. Dit gebeurt via het Pléiades 4 Belgium-platform, ontwikkeld door BELSPO.