Decennialang waren de activiteiten van de Academie voornamelijk toegespitst op Afrika, waarmee zij traditioneel een speciale band heeft. De laatste jaren echter is haar interessesfeer veelzijdiger geworden en heeft de Academie een internationaal karakter verworven door relaties aan te knopen met een brede waaier van wetenschappelijke organismen.
De Academie doet er alles aan om de herinnering aan vervlogen tijden in het licht van het heden levendig te houden, met inbegrip van de koloniale periode tijdens dewelke zij is ontstaan.
Als werktuig ten dienste van de landen overzee draagt de Academie bij tot de vooruitgang van de wetenschappelijke kennis van deze gebieden. Zij speelt de rol van ontmoetings- en communicatiecentrum voor Noord en Zuid en van onafhankelijk referentiepunt. En ten slotte verzekert zij de promotie van het onderzoek en de verspreiding van de kennis m.b.t. de overzeese landen, zowel in deze landen zelf als in België.
Elk jaar geeft het Federaal Wetenschapsbeleid subsidies - dit is de bijdrage van België - aan diverse openbare of particuliere Belgische of buitenlandse instellingen die met onderwijs te maken hebben.
Vanwege de aard en de nationale of internationale roeping van deze instellingen, bleven de subsidies of kredieten ten laste van de federale begroting.