NL FR EN
www.belgium.be

Earth Watch

Dit programma bestaat uit activiteiten met een veeleer operationeel karakter, de zogeheten programma-elementen:

Climate Change Initiative + (CCI+)

ESA en zijn lidstaten beschikken over een indrukwekkend archief van AO-gegevens dat is opgebouwd in meer dan 30 jaar . Dankzij deze uiterst waardevolle gegevens kan ESA een aanzienlijke bijdrage leveren aan het onderzoek naar klimaatverandering met onder meer het bepalen van de 'essentiële klimaat variabelen' (Essential Climate Variables, ECV's) dewelke zijn gedefinieerd door de Verenigde Naties.
Meer info...

Incubed +

Het programma is bedoeld om commerciële ontwikkelingen die gebruikmaken van AO te ondersteunen en de risico's in de snel evoluerende markt zoveel mogelijk weg te nemen. Het programma richt zich met snelle cofinanciering op de ontwikkeling van prototypes van ruimte-, grond- en gebruikerssegmenten of op combinaties of elementen ervan.
Meer info...

PROBA-V exploitation

Dit programma-element omvat de operaties van de PROBA-V-satelliet en die van de later nog te lanceren bijbehorende kleinere satellieten. Ook de productie en archivering van de verschillende satellietgegevens, VEGETATION-producten, vallen onder dit programma-element dat overwegend door België wordt gefinancierd. Ook het nationaal CvB-programma draagt bij aan de productie en archivering van de PROBA-V gegevens.
Het programma-element kent 2 grote fases:

  • Operationele fase:
    Vanaf  de lancering  in mei 2013 tot juli 2020 leverde PROBA-V om de 2 dagen gegevens over de toestand van de plantengroei wereldwijd. De gegevens waren/zijn essentieel als input voor de diensten van Copernicus en daarom werd de missie dan ook erkend als een Copernicus Contributing Mission.
    Met deze operationele fase zette de PROBA-V missie de rol van de vroegere SPOT VEGETATION missies verder. Nu is het uiteindelijk aan de Sentinel 3 missie om de continuiteit van dit type van waarnemingen te garanderen.
  • Experimentele fase:
    Door de fysische beperking van de missie is het na meer dan 7 jaar niet meer mogelijk om de operationele taak van PROBA-V nog verder te vervullen. Hierdoor werd vanaf 1juli 2020 overgegaan naar een experimentele fase. Een belangrijk onderdeel van deze fase is het gezamenlijk opereren van de PROBA-V satelliet met de kleinere satellieten die voorlopig nog onder ontwikkeling zijn in het GSTP-programma. Een eerste kleine missie zal eenzelfde sensor aan boord hebben als PROBA-V. De gegevens van de missies zullen worden samengevoegd.

ALTIUS

Het ALTIUS Programma element voorziet de ontwikkeling, de bouw, de lancering en de operaties van een satellietmissie, gebaseerd op een PROBA-platform die de distributie en de evolutie van stratosferisch ozon zal monitoren. Het programma-element is overwegend door België gefinancierde. Andere deelnemende landen zijn Canada, Luxemburg en Roemenië.

De gegevens zullen een bijdrage leveren aan operationele diensten van onder meer ECMWF en EUMETSAT alsook aan die van Copernicus. Naast deze operationele taak is het tevens de bedoeling om wetenschappelijke observaties uit te voeren. De lancering is gepland voor 2024.
Meer informatie...

Global Development Assistance (GDA)

Dit programma element is een onderdeel van "Space in support of International Development Aid", een gemeenschappelijk, gecoördineerd initiatief van ESA, de World Bank (WB) en de Asian Development Bank (ADB).

De overkoepelende doelstelling van dit gezamenlijke initiatief is het verbeteren van de activiteiten van de verschillende stakeholders in de ontwikkelingshulp door het gebruik van nieuwe EO-informatieproducten en -diensten en gebruikerstools.
Het initiatief omvat drie hoofdactiviteiten:

  • Kennisontwikkeling
  • Capaciteitsopbouw
  • Overdracht van vaardigheden

De eerste activiteit valt onder de verantwoordelijkheid van ESA en wordt gefinancierd door het GDA-programma. De laatste 2 activiteiten vallen onder de verantwoordelijkheid van de Internationale Financiële Instituten (IFI's): de WB en de ADB. De financiering van deze activiteiten zal gebeuren door de specifiek voor dit initiatief opgezette Trust Funds.

contact

Steven Bogaerts
Ruimtevaartonderzoek en -toepassingen

Jean-Christophe Schyns (ALTIUS)
Ruimtevaartonderzoek en -toepassingen