Het onderzoeksschip Belgica: voor wetenschap en duurzaam gebruik van de zee
Het onderzoeksschip Belgica werd in 2021 gebouwd. Dit nieuw multidisciplinaire onderzoeksschip zal de komende 30 jaar het wetenschappelijk onderzoek (visserij, biologie, geologie, klimaat, chemie …) alsook de nationale en internationale verplichtingen van ons land inzake toezicht op de Belgische mariene ruimte (impact van windturbines op zee, visserijactiviteiten …) ondersteunen.
In vergelijking met haar voorganger is het nieuwe schip groter (71,4m lang t.o.v. 50m), en biedt meer ruimte aan wetenschappers (vier keer meer laboratoriumruimte met een capaciteit om tot 28 wetenschappers aan boord te nemen).
De RV Belgica is uitgerust met de modernste wetenschappelijke apparatuur die onder meer toelaat om stalen te nemen tot een diepte van 5000 m. Het is tevens een stil schip (belangrijk o.a. voor visserij), met een lichte ijsversterking om tijdens de zomer onderzoek te kunnen doen in Arctische gebieden.
Hoewel de Noordzee het belangrijkste focusgebied blijft, strekt het onderzoeksgebied zich verder uit: noordwaarts tot boven de noordpoolcirkel, verder naar het zuiden inclusief de Middellandse Zee en Zwarte Zee, en westwaarts naar de Atlantische Oceaan.
Het schip beschikt over een autonomie van 30 dagen en zal jaarlijks tot circa 300 dagen op zee onderzoek uitvoeren.
Het nieuw onderzoeksschip Belgica is eigendom van de Belgische Staat vertegenwoordigd door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO). De OD Natuur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) staat in voor het beheer van het schip in samenwerking met het Ministerie van Defensie en een private operator Genavir.
David Cox
Onderzoeksprogramma's
Ruimteonderzoek en -toepassingen